Wakacje to czas, w którym wielu restauratorów postanawia otworzyć swoje lokale w dodatku w miejscach, w których wypoczywają turyści. Jeżeli już już ktoś decyduje się na wakacje, to nie po to, by na nich oszczędzać, zatem taki biznes może przynieść całkiem spore dochody. Najpierw trzeba natomiast zainwestować w zakup lub leasing sprzętu do takiego miejsca.
W każdej wakacyjnej knajpce przyda się grill. Zdecydowanie najlepszy może okazać się wydajny a w dodatku ekologiczny grill gazowy ogrodowy stal nierdzewna. Pomieści sporo wyrobów, zarówno mięsnych, jak i tych, po które sięgają wegetarianie. Oprócz tego łatwo utrzymać go w czystości i nie dymi tak, jak grill węglowy. To będzie w szczególności ważne w miastach, gdzie wakacyjne knajpki rozsiane są jedna obok drugiej ciasno na deptaku. Taki grill to wydatek około 3-4 tyś., choćby zdarzają się tańsze modele. To niedużo i właściwie może zwrócić się w kilka dni. Obroty na takim grillowym stanowisku, jeśli przygotowane potrawy będą smaczne, mogą być realnie spore. Istotne jest, by zatrudnić do obsługi kogoś, kto zna się na grillowaniu i niczego nie spali. Zadowoleni klienci na pewno będą wracać i polecać lokal innym turystom. Lato to czas słodkich deserów i lodów, więc w każdym ogródku z barem przyda się maszyna do lodów włoskich. To dość duży wydatek, bo cena takiego sprzętu to nawet 10 tysięcy zł. Jednak, aby się zwróciła, wystarczy sprzedać nieco ponad tysiąc lodów. To żaden problem w letni dzień, szczególnie że turyści, którzy przyjeżdżają na wakacje z dziećmi nie oszczędzają na lodach, gofrach i innych słodkościach. Do kompletu przyda się jeszcze bemar elektryczny pojedynczy z kranem, w którym temperaturę mogą zachować produkty garmażeryjne. Inwestycja w takie urządzenie opłaci się w lokalu, który serwuje też ciepłe śniadania. Z punktu widzenia klienta prowadzenie restauracji, szczególnie w sezonie wakacji, wydaje się być bardzo proste. Tylko ci, którzy zajmują się tym biznesem na co dzień wiedzą, z jak ciężką pracą się to wiąże. Zyski mogą być bardzo duże i wystarczać na przeżycie reszty roku, ale nakłady pracy także są ogromne.
Warto sprawdzić: maszyna do lodów włoskich.