We Włoszech wyszukać można nie tylko niesamowite zabytki z zakresu kultury i sztuki, niemniej jednak także bardzo wiele ciekawych regionalnych produktów, pośród których jest dużo produktów spożywczych. Będą w sklepie, który oferuje tego typu towary, warto mieć świadomość tego, które z nich są najbardziej interesujące a także, które warto kupić. Praktycznie każdy region Włoch się czymś odróżnia, także jest w czym wybierać.
Poniżej prezentujemy najciekawsze włoskie produkty, którymi warto się zainteresować.
Oliwa z oliwekTo oczywiście jeden z najbardziej znanych towarów pochodzących z Włoch. We Włoszech jest o wiele szerszy wybór tego typu towarów, natomiast i w polskich marketach zdecydowanie można wyszukać bardzo dobre produkty tego rodzaju. Jeżeli wybiera się najwyższej jakości oliwę z oliwek, to należy wybrać te z dopiskiem extra virgine, ponieważ są to oliwy z pierwszego tłoczenia.
Ocet balsamicznyOcty włoskie posiadają szerokie użycie w każdej kuchni. Mogą być używane jako dodatki do sałatek, marynat, sosów, deserów czy także różnych dań. Octy włoskie balsamiczne występują w wielu różnorakich rodzajach i są bardzo zależne od regionu, z którego pochodzą. Włoskie octy są rzeczywiście bardzo wysokiej jakości i stąd też warto zainwestować w tego rodzaju produkty.
MakaronyWłoskie makarony to produkty, których opiera się włoska kuchnia. Wybór włoskich makaronów jest de fakto znaczny, jednakże jeżeli już pragnie się nabyć realnie wyjątkowe produkty tego rodzaju, powinno się odwiedzić markety, które specjalizują się w dostarczaniu włoskich produktów. W gronie najciekawszych makaronów dostępnych z włoskiego rynku jest makaron barwiony tuszem z kałamarnicy.
Warto wspomnieć, że właściwie każdy sklep z produktami włoskimi ma chyba w ofercie też wiele innych towarów takich jak: wędliny, sery, wyjątkowe tuńczyki, likiery, kawy i sporo innych. Najważniejszą kwestią wszystkich tych produktów jest ich wysoka jakość. Z całą pewnością, jeżeli lubi się produkty z najwyższej klasy, warto zapoznać się z produktami pochodzącymi z Włoch.
Zobacz: Sery włoskie.