Proces powstawania hotelu czy motelu w każdej sytuacji jest dość skomplikowany i trzeba tutaj wziąć pod uwagę wiele czynników. Pierwsze i najbardziej istotne są wymogi prawne dla takiego obiektu i powinno się przyjąć, że w dużej liczbie przypadków są one bardzo restrykcyjne. Drugim ważnym czynnikiem są bez wątpienia potrzeby późniejszych użytkowników.
Dzisiaj goście hotelowi mają spore oczekiwania w relacji do przestrzeni, za jakie mają zapłacić. Standardy w hotelach są zwiększane z roku na rok, jednakże ceny oscylują na podobnym poziomie, chociaż w najlepszych obiektach są wysokie. Projekt hotelu Warszawa musi uwzględniać lokalizację i potencjalną targetowaną grupę. Hotele możemy podzielić kategoriami na obiekty przeznaczone dla masowych użytkowników lub dla tych, którzy są wynająć pokoje możliwie tanio oraz dla użytkowników biznesowych, dla których liczy się komfort i prywatność, a także dla użytkowników dysponujących większymi budżetami, którzy zwracają uwagę na luksusy dostępne w wybranych obiektach i chcą przede wszystkim spędzać czas w miejscach, które są pięknie zaaranżowane. Projekt hotelu butikowego Warszawa jest bez wątpienia największym wyzwaniem. Mogłoby się wydawać, że w sytuacji mniejszego obiektu projektowanie jest bardziej intuicyjne i zajmie mniej czasu, niemniej jednak jest wręcz odwrotnie. Trudność polega na tym, że na małej przestrzeni trzeba przygotować elegancką aranżację i a dodatkowo też wszystko musi być na bardzo wysokim poziomie. Korzystają z tego głównie osoby majętne wymagające prywatności i powinno się im taką zapewnić. Też projekt lokalu gastronomicznego w takim obiekcie również może sprawiać pewną trudność. Małych rozmiarów lokal musi dysponować kuchnią, barem i miejscami konsumpcyjnymi, a wszystko powinno być zaaranżowane na najwyższym poziomie, co też może być wyzwaniem dla animatorów. Pod uwagę należy wziąć wiele czynników, w pewnych sytuacjach dokonywać niezbędnych przekształceń, o ile dobrane przez nas rozwiązania nie spisują się tak, jak powinny. To wszystko sprawia ogromną trudność, niemniej jednak o ile zajmie się tym wykwalifikowany specjalista, to rezultat będzie satysfakcjonujący.
Zobacz także: projekt lokalu gastronomicznego.