Projekt sklepu spożywczego – droga pożarowa

Projektowanie sklepów to czynność, którą zajmują się specjalistyczne firmy. Urządzają wnętrza sklepów spożywczych, drogerii, sklepów odzieżowych i przemysłowych. Oznacza to, że o ile jesteś w jakiejś sieciówce, to możesz mieć pewność, że urządzona została w zgodzie z projektem kupionym u profesjonalistów.

Dosłownie nieduzi przedsiębiorcy, którzy decudują się otworzyć biznes kupują gotowe projekty zamiast własną pracą urządzać wnętrze. Projekt cukierni zamówiony u profesjonalistów będzie o wiele lepszy niż ten, który zaprojektujesz sam. Wynika to z tego, że architekci mają głowy całe pomysłów. Będą wiedzieli jak urządzić lokal o nietypowym układzie, czy kształcie. Projekty pomieszczeń sklepów wykonywane są na zamówienie. Oznacza to, że o ile planujesz otworzyć jego lokal, musisz udać się z jego planem/rzutem do projektanta, który na tej podstawie przygotuje dla ciebie projekt. Zastanów się, jakie projekty ci się podobają. Co odpowiada ci kolorystycznie i stylistycznie. Możliwe, że są inne lokale tego, typu, które stanowią dla ciebie inspirację i zamierzasz, by w twoim lokalu było jednakowo. Pamiętaj, że jeśli klienci będą dobrze czuć się w twoim lokalu, to bardzo chętnie będą go odwiedzać. Jeżeli już zamierzasz mieć sklep samoobsługowy, pomyśl o tym, by towar ułożony był na półkach w prosty sposób. Klienci, którzy gubią się w sklepie i nie umieją zbyt bardzo szybko znaleźć tego, co ich interesuje, niechętnie do niego powracają. Wolą przestrzeń, w której robienie zakupów jest łatwe. Musisz to uwzględnić w swoim projekcie. Oprócz pomysłem i kwestiami wizualnymi, istotne jest też to, by projekt twojego sklepu, cukierni lub restauracji był zgodny z przepisami. Po pierwsze chodzi o przepisy przeciwpożarowe. Wyjścia ewakuacyjne muszą być szerokie, widoczne i dobrze oznakowane. Po drugie istotne są przepisy bhp, ażeby w sklepie nie dochodziło do wypadków z udziałem pracowników, niemniej jednak również klientów. Wreszcie ostatnia sprawa, to przepisy epidemiologiczne. W sklepie spożywczym albo lokalu gastronomicznym należy brać je pod uwagę.

Zobacz także: projekt sklepu mięsnego.

Rekomendowane artykuły